jesli chodzi o leki ,mi najbardziej pomaga
duspatalin retard,brany razem z
sanprobi,od czasu do czasu biore kreon ,w przypadku jak jem cos zakazanego ,jestem na weselu , urodzinach u znajomych .w dniach kiedy jestem zdenerwowana ,nie moge zasnac lub czuje napiecie przed wyjazdem pomaga mi promolan na uspokojenie ,oczywiscie
loperamid jest najlepszy na biegunki,w moim przypadku zadna smekta,stoperan,imodium nie pomagaja nic . .Lekarze ,naszej choroby nie mozna wyleczyc ,tak sugeruja wszyscy moi lekarze ,jednak mozna objawy zmniejszyc .Najlepiej leczyc sie oczywiscie u gastrologa ktory jest specjalista od naszych spraw ,co najwazniejsze u mnie prawdziwy lekarz to ten ktory robi wszystkie mozliew badania,a potem zapisuje tabletki .Co my powinnismy robic,stosowac sie do zalecen lekarzy,brac tabletki tak jak zalecaja ,ja wiele razy bralam tabletki przez 3 miesiace ,a potem rezygnowalam jak bylo troche lepiej ,teraz powrocilam do mojej terapii ,mysle ze niestety jestesmy wskazani na branie tabletek poniewaz nasza choroba jest przewlekla .takze jesli chodzi o diete lekarz ,mowi prosze jesc do godziny 19.00 potem twoj zoladek odpoczywa ,ja niestety nie dostosowuje sie do zalecen,bo czesto jadam do godziny 21.00 jesli pozno wroce do domu ,nastepnie mowi prosze jesc 5 posilkow dziennie ,ja nie jem sniadania przed strachem ,ze dostane biegunke w podrozy do pracy ,zjadam 2 posilki dziennie obiad,kolacje .No tak nie moge winic mojego lekarza ,oto ze ja nie dostosowuje sie do zalecen,wiecie ten post dal mi teraz duzo do myslenia ,kogo ja moge winic sama siebie .Od dzis zalecenia lekarza wdrazam w zycie.