Mam biegunki i gazy od 2006 roku, ale jeszcze kilka lat wcześniej po niektórych pokarmach czułem się bardzo zmęczony. Z roku na rok było coraz gorzej i coraz więcej pokarmów nie mogłem jeść. Kilka lat temu zauważyłem, że pomagają mi probiotyki - te zwykłe, najtańsze acidophilus i bifidus, a potem przestały działać i wydaje mi się, że po nich miałem jeszcze większą biegunkę niż bez nich.
Rok temu poszedłem do gastrologa, najpierw dostałem xifaxan,
duspatalin retard i probiotyki enteromax, wtedy było idealnie. Mimo że było dobrze, doktor po 2 miesiącach zmienił mi leki na
meteospasmyl i colinox, a to spowodowało, że miałem bardzo dużo gazów ze śluzem. Wróciłem do duspatalinu, dostałem jeszcze raz xifaxan i probiotyki enterol, znowu było dobrze. Ale jakoś tak z czasem się pogarszało, najgorsze były te gazy. Dostałem na nie metronidazol. Nie pomógł, a wydaje mi się, że po nim było już regularnie coraz gorzej... Na następnej wizycie dostałem probiotyki
dicoflor i zauważyłem, że wzięte z jedzeniem powodują, że nie mam gazów. Zacząłem brać jedną kapsułkę do każdego posiłku. W dodatku zacząłem brać jedną tabletkę loperamidu dziennie, a to spowodowało, że zamiast kilka razy dziennie chodzić do toalety - chodzę raz. I dzięki temu, że tak dobrze działa na mnie
dicoflor i
loperamid - mogę jeść warzywa, a wcześniej ich unikałem, bo szkodziło mi wszystko oprócz ziemniaków i marchewek. Teraz znowu dostałem xifaxan i zobaczę co z tego wyjdzie. Doktor mi powiedział, że powtórzenie terapii xifaxanem powinno już rozwiązać moje problemy.
I mam kilka pytań, może będziecie umieli na nie odpowiedzieć z pomocą waszej wiedzy i doświadczenia:
1. Czy brać tylko takie probiotyki, których działanie czuję? Czy może brać też takie, które niby nic nie dają, ale nie szkodzą i w dłuższym okresie czasu mogą jakoś pomóc?
2. Branie jednej tabletki loperamidu dziennie przez długo okres czasu może mi zaszkodzić? Gdzieś kiedyś czytałem o tym, że to jest lek doraźny.
3. Za każdym razem dostaję od doktora inny lek na żołądek. Każdy z nich powoduje u mnie biegunki, tylko różne leki z inną siłą. Nie biorę tych leków i nie mam żadnych dziwnych objawów ze strony żołądka, mimo że lekarz stwierdził zapalenie. Czy zapalenie żołądka może mieć wpływ na biegunki i gazy, czy może to całkiem odmienna sprawa? Lekarz każe mi brać te tabletki mimo nieprzyjemnych objawów.
Dziękuję za przeczytanie mojej wypowiedzi i proszę o pomoc. Jeśli ktoś może mi dać jakąś przydatną radę, to bardzo proszę.