Długo z tym zwlekałem, coby się niepotrzebnie nie przypalać, ale myślę, że dziś mogę z ręką na sercu podzielić się z Wami moimi odkryciami.
Jak wyglądały moje problemy?
Jak zapewne większość z Was dobrze wie, w głównej mierze doskwierały mi problemy z wypróżnianiem i wzdęcia. Od dobrych paru lat nie zdarzały mi się twarde stolce, a wzdęcia z miesiąca na miesiąc nabierały na sile. Próbowałem już wielu różnych sztuczek (m.in. ostatnio miałem robioną kolonoskopię - oczywiście nic nie wykazała), aż tu w końcu znienacka zupełnie przypadkowo pewne kwestie się u mnie uregulowały.
Jak to się zaczęło?
Jakoś z początkiem października wybrałem się do urologa, coby obadał moje męskie sprawy. Pan urolog dopatrzył się u mnie zapalenia prostaty (takie badanie wykonuje się metodą per rectum
 ) i przepisał mi środki na tę właśnie przypadłość. Okazało się, że są to: lek przeciwbakteryjny - Cipropol i czopki wspomagające kurację Distreptaza. Zgodnie z zaleceniami kurację rozpocząłem.
) i przepisał mi środki na tę właśnie przypadłość. Okazało się, że są to: lek przeciwbakteryjny - Cipropol i czopki wspomagające kurację Distreptaza. Zgodnie z zaleceniami kurację rozpocząłem.Co się okazało?
Zupełnie niespodziewanie w trakcie kuracji zacząłem w końcu oddawać regularnie rano twarde stolce. I to nie, raz czy dwa Tylko regularnie od października z ranka wypróżniam się normalnym twardym stolcem. Problem wzdęć nadal mi dokucza, ale w zdecydowanie mniejszym stopniu.
Konkluzje
Na kolejnej wizycie spytałem Pana doktora czy to możliwe, że ta kuracja mogła przynieść u mnie taki skutek. Doktor stwierdził, że w jelitach mogły być bakterie, które Cipropol wytłukł

Od razu przypomnę, że robiłem już badania mikrobiologiczne z kału i jedyne bakterie, jakie u mnie znaleziono to "Escherichia coli - szczep nieenteropatogenny" - nikt sobie nimi nawet nie chciał zawracać głowy.
Co planuję w najbliższym czasie?
Wykonam ponownie badania na bakterie z kału i zobaczę czy ta "Escherichia coli - szczep nieenteropatogenny" nadal tam jest. Swoją drogą ciekawe czy to ona u mnie robiła nieprzyjemności, czy były tam też i inne bakterie, które nie wyszły z badania mikrobiologicznego.
Jestem do Waszej dyspozycji! Czekam na ewentualne pytania

przez
przez 

Jest tez teoria, że wszystkie te zapalenia prostaty wywołuje bakteria jeszcze nieznana naszej medycynie, tylko czy wtedy ćwiczenia by mi pomagały?Zdrowia życzę.
Jest tez teoria, że wszystkie te zapalenia prostaty wywołuje bakteria jeszcze nieznana naszej medycynie, tylko czy wtedy ćwiczenia by mi pomagały?Zdrowia życzę.