W kwartalniku J-elity, znalazłem artykuł odnośnie zasad żywienia w przypadku nieswoistych zapaleń jelit. Z racji, że tutaj nic się nie dzieje ostatnio postanowiłem te wskazówki tu umieścić. Wbrew pozorom IBSowcy mają naprawdę niedaleko do CUdaków więc i wskazówki żywieniowe mogą okazać się całkiem cenne.
Dla zaparciowców.
Produkty wzdymające:
• ciemne pieczywo (razowe, graham)
• grube kasze (gryczana, jęczmienna pęczak)
• otręby
• warzywa cebulowe (cebula, por, czosnek)
• kapusty (biała, czerwona, kiszona, bruk-selka)
• gruszki, śliwki, czereśnie
• owoce suszone
• kalafior
• grzyby
• potrawy smażone
Produkty gazotwórcze:
• kapusty, kalafior, brokuły
• szparagi, soja
• suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, bób, soczewica)
• cebula, por, seler, rzepa
• jabłka, banany
• mleko i produkty mleczne
• cukier i słodycze
• piwo i napoje gazowane
Żywność pobudzająca perystaltykę jelita:
• produkty bogate w błonnik (ciemne pieczywo, musli, grube kasze, płatki owsiane, płatki śniadaniowe typu „light”, otręby)
• buraki
• kwaśne owoce
• owoce drobnopestkowe (maliny, truskawki, poziomki, porzeczki)
• owoce suszone (szczególnie śliwki i figi)
• surowe warzywa i owoce
• sok jabłkowy, winogronowy, gruszkowy
• potrawy ostro przyprawione
• kawa naturalna
• fermentowane napoje mleczne
• miód, słodycze zawierające sorbitol
Dla biegunkowców.
Żywność hamująca perystaltykę jelita:
• ryż biały
• gotowana marchew
• sok z marchwi
• dynia
• gotowane lub pieczone jabłka
• banany
• napar z suszonych jagód
• cynamon, imbir
• 1-dniowy kefir
Dodatkowo warto pamiętać o takich kwestiach jak używanie (z umiarem) naturalnych przypraw, odpowiednia ilość błonnika (i z odpowiedniego źródła) oraz przede wszystkim - stosować dietę eliminacyjną bo żaden organizm nie jest taki sam. No i warto wymienić tutaj jeszcze
siemię lniane, które pozytywnie wpływa na flaczki.
Kwartalniki J-elity można zdobyć tutaj: http://jelitaslask.wordpress.com/kwartalniki/ Odnośnie tego jedzenia informacje wziąłem z numeru 4/2008.