Kilka wskazówek dietetycznych

Zapewne każdy, kto udał się do lekarza, wie już, że najważniejsza jest dieta. Jeśli chcecie o niej porozmawiać to dział ten powstał właśnie w tym celu.

Kilka wskazówek dietetycznych

Postprzez Jar0 » 9 paź 2012, o 14:58

W kwartalniku J-elity, znalazłem artykuł odnośnie zasad żywienia w przypadku nieswoistych zapaleń jelit. Z racji, że tutaj nic się nie dzieje ostatnio postanowiłem te wskazówki tu umieścić. Wbrew pozorom IBSowcy mają naprawdę niedaleko do CUdaków więc i wskazówki żywieniowe mogą okazać się całkiem cenne.

Dla zaparciowców.

Produkty wzdymające:
• ciemne pieczywo (razowe, graham)
• grube kasze (gryczana, jęczmienna pęczak)
• otręby
• warzywa cebulowe (cebula, por, czosnek)
• kapusty (biała, czerwona, kiszona, bruk-selka)
• gruszki, śliwki, czereśnie
• owoce suszone
• kalafior
• grzyby
• potrawy smażone

Produkty gazotwórcze:
• kapusty, kalafior, brokuły
• szparagi, soja
• suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, bób, soczewica)
• cebula, por, seler, rzepa
• jabłka, banany
• mleko i produkty mleczne
• cukier i słodycze
• piwo i napoje gazowane

Żywność pobudzająca perystaltykę jelita:
• produkty bogate w błonnik (ciemne pieczywo, musli, grube kasze, płatki owsiane, płatki śniadaniowe typu „light”, otręby)
• buraki
• kwaśne owoce
• owoce drobnopestkowe (maliny, truskawki, poziomki, porzeczki)
• owoce suszone (szczególnie śliwki i figi)
• surowe warzywa i owoce
• sok jabłkowy, winogronowy, gruszkowy
• potrawy ostro przyprawione
• kawa naturalna
• fermentowane napoje mleczne
• miód, słodycze zawierające sorbitol

Dla biegunkowców.

Żywność hamująca perystaltykę jelita:
• ryż biały
• gotowana marchew
• sok z marchwi
• dynia
• gotowane lub pieczone jabłka
• banany
• napar z suszonych jagód
• cynamon, imbir
• 1-dniowy kefir

Dodatkowo warto pamiętać o takich kwestiach jak używanie (z umiarem) naturalnych przypraw, odpowiednia ilość błonnika (i z odpowiedniego źródła) oraz przede wszystkim - stosować dietę eliminacyjną bo żaden organizm nie jest taki sam. No i warto wymienić tutaj jeszcze siemię lniane, które pozytywnie wpływa na flaczki.

Kwartalniki J-elity można zdobyć tutaj: http://jelitaslask.wordpress.com/kwartalniki/ Odnośnie tego jedzenia informacje wziąłem z numeru 4/2008.
Avatar użytkownika
Jar0
 
Posty: 1351
Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 18:06
Lokalizacja: Gliwice, Rybnik
Wariant IBS: CU/CD/IBS-D/WTF
Początek choroby: 2009
Dolegliwości ogólnie: ból świata

Re: Kilka wskazówek dietetycznych

Postprzez Przemek » 16 paź 2012, o 16:23

Ciekawe. W najbliższym czasie przyjrzę się temu bliżej.
Avatar użytkownika
Przemek
Administrator
 
Posty: 1045
Dołączył(a): 12 lis 2010, o 17:37
Lokalizacja: Kraków
Skype: muszesewymyslicjakislogin
Wariant IBS: zaparciowo-wzdęciowy
Początek choroby: 2008
Dolegliwości ogólnie: Koszmarne wzdęcia, które są w dużej mierze związane z zaparciami.

Re: Kilka wskazówek dietetycznych

Postprzez nenka132 » 14 maja 2014, o 13:45

sok z marchwi mnie osobiscie przeczyszcza ,natomiast gotowana marchew dobrze dziala na jelita.
Avatar użytkownika
nenka132
 
Posty: 262
Dołączył(a): 14 maja 2014, o 13:19
Wariant IBS: biegunki
Początek choroby: 2001
Dolegliwości ogólnie: przelewanie brzucha,skurcze

Re: Kilka wskazówek dietetycznych

Postprzez stripped » 25 maja 2014, o 18:15

Praktykuję amcianie bananów i bardzo pozytywnie na mnie wpływają - w połączeniu z kefirem = całkiem wartościowe drugie śniadanie.
Avatar użytkownika
stripped
 
Posty: 317
Dołączył(a): 23 lut 2014, o 22:54
Lokalizacja: Gdańsk
Wariant IBS: wciąż nad tym pracuję
Początek choroby: 2010
Dolegliwości ogólnie: wzdęcia, gazy, zgaga, bóle brzucha, biegunki

Re: Kilka wskazówek dietetycznych

Postprzez Roseberry » 25 maja 2014, o 19:39

stripped napisał(a):Praktykuję amcianie bananów i bardzo pozytywnie na mnie wpływają - w połączeniu z kefirem = całkiem wartościowe drugie śniadanie.

Też polecam :D
Avatar użytkownika
Roseberry
 
Posty: 369
Dołączył(a): 7 mar 2014, o 19:31
Lokalizacja: Kraków
Wariant IBS: zaparciowy
Początek choroby: 2013
Dolegliwości ogólnie: Ból, ból, ból+ zaparcia, wzdęcia...

Re: Kilka wskazówek dietetycznych

Postprzez Krzych » 26 maja 2014, o 20:31

Ja również polecam banany. Kocham te owoce. Zawsze bardzo je lubiłem i nigdy nie działały na mnie źle. To najlepszy owoc świata, o ile nie najlepsza rzecz, którą można zjeść. Ja robię sobie koktajl banan+ananas+trochę płatków migdałów+kefir. Pyszne, bardzo wartościowe i co najważniejsze nie szkodzi.

A co powiecie o jagodach?
Avatar użytkownika
Krzych
 
Posty: 416
Dołączył(a): 10 mar 2014, o 21:35
Wariant IBS: Utrudniający życie
Początek choroby: 2011
Dolegliwości ogólnie: Wzdęcia, parcia, kolki

Re: Kilka wskazówek dietetycznych

Postprzez Jacek » 27 maja 2014, o 10:24

A mnie po bananach czyści...
Avatar użytkownika
Jacek
 
Posty: 1104
Dołączył(a): 9 sie 2011, o 15:08
Lokalizacja: Poznań
Wariant IBS: IBS-M (mieszany)
Początek choroby: 1994
Dolegliwości ogólnie: zaparcia naprzemienne z gwałtowną potrzebą wypróżnienia, wzdęcia, skurcze

Re: Kilka wskazówek dietetycznych

Postprzez Roseberry » 23 cze 2014, o 19:14

Hej. Mam pytanie: czy jeśli w diecie jest zakazane używanie potraw smażonych, to chodzi o dodatek tłuszczu czy ogólnie o proces smażenia? Jeśli smażyłabym bez tłuszczu (na teflonie) lub np. na łyżeczce oliwy przez ok. 10- 15 min, to jest to dozwolone czy nie? Z uwagi na zapalenie żołądka jestem ciągle na diecie, ale mam już dość gotowanego mięsa :(Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Avatar użytkownika
Roseberry
 
Posty: 369
Dołączył(a): 7 mar 2014, o 19:31
Lokalizacja: Kraków
Wariant IBS: zaparciowy
Początek choroby: 2013
Dolegliwości ogólnie: Ból, ból, ból+ zaparcia, wzdęcia...

Re: Kilka wskazówek dietetycznych

Postprzez nenka132 » 23 cze 2014, o 20:21

ja tez mam diete bez tluszczu ,tak na oliwie smaze piers z kurczaka ,pozatym czesto pieke mieso w piekarniku tez z dodatkiem oliwy .
Avatar użytkownika
nenka132
 
Posty: 262
Dołączył(a): 14 maja 2014, o 13:19
Wariant IBS: biegunki
Początek choroby: 2001
Dolegliwości ogólnie: przelewanie brzucha,skurcze

Re: Kilka wskazówek dietetycznych

Postprzez Krzych » 24 cze 2014, o 10:42

Nie wiem dokładnie dlaczego smażone jedzenie szkodzi ale szkodzi i to mocno. Jedyne co miałem smażone w diecie to szpinak i to też nie jakoś mocno a powodował dolegliwości. Od kiedy go robię na parze to już tego problemu nie ma. Jak jeszcze niestety kiedyś jadłem mięso to też nigdy nie smażone a jeżeli już to bardzo lekko. Najbezpieczniejsze dla nas jest gotowanie potraw zamiast smażenia i tego trzeba się trzymać.
Avatar użytkownika
Krzych
 
Posty: 416
Dołączył(a): 10 mar 2014, o 21:35
Wariant IBS: Utrudniający życie
Początek choroby: 2011
Dolegliwości ogólnie: Wzdęcia, parcia, kolki

Następna strona

Powrót do Dieta

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Alexa [Bot] i 0 gości