nenka132 napisał(a):mozesz wiecej cos napisac o twojej diecie i twoich daniach ,chetnie bym skorzystala
A co szczególnie Cię interesuje?
Ja jestem na diecie lekkostrawnej ze względu na zapalenie żołądka, nie IBS. To znaczy pośrednio się to łączy, ale jem produkty, które tutaj przez większość osób są wyłączane z diety (np. brokuły). Nie mogę jeść świeżych warzyw w większości, więc ratuję się gotowanymi, a tych nie ma tak dużo, stąd czasem sobie pozwalam na w.w. brokuły czy kalafior (wraz z Espumisanem
). Generalnie odstawiłam całkiem kawę, alkohol, lody (boli mnie po nich żołądek bardzo), produkty smażone, ciężkie sosy (ale tych od dawna nie jem), grube kasze, ostre przyprawy, z warzyw szczególnie szkodzi mi ogórek... Trzeba samemu zobaczyć co szkodzi
Od niedawna jem już czekoladę gorzką czy piję kakao i jest ok, a niby to też zabronione. Tłuste rzeczy (typu ryby czy sery) jem dopiero od 2-3 tygodni, wcześniej brałam lek Kreon na trawienie właśnie przede wszystkim tłustych produktów. Nabiał jem normalnie, natomiast bardzo ograniczam też słodycze.
Na śniadanie jem owsianki (uwielbiam) z siemieniem lnianym w bardzo różnych kombinacjach. Na mleku z owocami jakimiś, z dodatkiem cynamonu często, serka wiejskiego, z wmieszanym jajkiem... Bardzo różnie
Albo też np. z jogurtem naturalnym: przygotowuję sobie owsiankę wieczorem, żeby mieć na rano. Mieszam jogurt z owocami i płatkami i do lodówki, dzięki czemu płatki stają się miękkie pod wpływem wody. Na obiad najczęściej gotowany kurczak, ziemniaki i jakieś warzywa (np. brokuły z serem feta, buraczki tarte, fasolka szparagowa, duszona cukinia...) lub zupy- kremy (bez kostki rosołowej oczywiście, krem z różnych warzyw/ brokułów itp.). Potem podwieczorek- zwykle też jogurt z owocem lub koktajl z maślanki/ mleka+ twarogu i owocu lub budyń czy kisiel, do wszystkich propozycji dodaję łyżkę siemienia lnianego. Na kolację jem zazwyczaj 2 kanapki z chleba graham z chudą wędliną i pomidorem (jako jedyne warzywo mi nie szkodzi na surowo) czy jakimś serem/ twarogiem.