do Jar0: typowe badanie kału w kierunku pasożytów w laboratorium przy szpitalu. ale tak jak napisałam nic nie wyszło w badaniach. w sumie należało zrobić trzy badania w odstępach 3-dniowych i to w okolicach pełni, a ja zrobiłam tylko jedno (zniechęciłam się opiniami ludzi na temat laboratorium). niektóre laboratoria robią badania na przeciwciała na pasożyty ze krwi, moje nie robi:-/
do Jacek: literatura żadna w sumie. w akcie desperacji przeszukiwałam internet jak pozbyć się ibs. gdzieś się natknęłam na list dr Ozimka, jak to farmacja wymyśla nowe choroby (m.in. IBS), a sprawa jest prosta pasożyty. ale jeszcze wtedy byłam bardzo sceptyczna. dopiero gdzieś na jakimś forum chłopak opisywał jak tułał się od jednego gastrologa do drugiego (w sumie chyba 14 odwiedził), poźniej byli neurolodzy i psychiatra, i dopiero po kilku latach trafił do gastrologa który zlecił mu badanie na lamblie. i wyszło pozytywnie, leczył to gówno chyba ze 2 lata, ale pomogło. no i ja się zdecydowałam, zresztą i tak nie miałam nic do stracenia
polecam poczytać "lamblioza objawy u dorosłych"
do stan: mi pestki pomogły bardzo, ale szczerze to nie polecam tej metody jest ohydna.po prostu nie przeszłabym jej ponownie.fatalnie się czułam. w pestkach jest kukurbina i to ona działa na pasożyty. ponoć olej też działa, ale nie testowałam. Jeżeli masz dobrego lekarza to super, ciesz się i niech Ci wypisze recepty, bo mój nie chciał. na zwykłe pasożyty (czyli te delikatne leki typu zentel, vermox, pyrantelum) wypisał, choć się skrzywił, ale i tak tylko jedną dawkę (powinno być co najmniej dwie i to dwa różne leki z tego co teraz wiem). na lamblie w ogóle nie chce wypisać i słyszeć, musi mieć pozytywny wynik z laboratorium. niby jakiś składnik tych leków działa niekorzystnie na wątrobę, ale jak już doczytałam to kolejny wymysł przemysłu farmaceutycznego.
Ryzyko to łykanie tych obrzydliwych tabsów i mikstur niszczących robactwo. to wszystko naprawdę jest nieprzyjemne.ale daję radę
mam nadzieję że to wszystko przyniesie długotrwałe efekty
Na razie trzymam się dobrze i oby tak zostało