Koralikowa napisał(a):Szukam ciągle ludzi w Polsce, którzy wiedzieli by cokolwiek na temat fodmapu, ale raczej znajduję info tylko na stronach obcojęzycznych.
Bo w Polsce wciąż obowiązuje teoria, że "IBS to sprawa psychiki". A skoro tak, to nikt nie zawraca sobie głowy zdobywaniem informacji na temat FODMAPu czy innych sposobów łagodzenia objawów tej choroby.
Ja na przykład staram się zgłębić temat FMT pod kątem ewentualnego wykonania tego zabiegu w Polsce. I też ciężko coś o tym znaleźć.

przez Jacek » 30 paź 2013, o 12:45
przez Jacek » 30 paź 2013, o 12:45

tzn. jak mam chęć sięgnąć po kostkę czekolady, to sięgam, ale na kostce kończę. Wcześniejsze próby diet kończyły się tym, że jak już zjadłam kostkę czekolady, to czułam, że muszę więcej i tak łamałam dietę na tyle, że po 3 dniach to już żadna dieta nie była
tzn. jak mam chęć sięgnąć po kostkę czekolady, to sięgam, ale na kostce kończę. Wcześniejsze próby diet kończyły się tym, że jak już zjadłam kostkę czekolady, to czułam, że muszę więcej i tak łamałam dietę na tyle, że po 3 dniach to już żadna dieta nie była 

To w zasadzie jedyna dieta, która dała jakieś realne korzyści
To w zasadzie jedyna dieta, która dała jakieś realne korzyści