Witam serdecznie
Podzielę się z Wami moim odkryciem.Jako, że interesuje się dietetyką napotkałem ciekawą informację w internecie na temat glutaminy i jej efektywnego działania na układ trawienny
Co jak wnioskuje jest dla nas bardzo przydatne i jak twierdzą Azjaci, może "prawie" całkowicie pomóc wyleczyć się z ZJD
Dopiero od kilkunastu lat wiadomo, ze glutamina jest głównym źródłem pokarmu wykorzystywanego nie tylko przez układ obronny, ale także przez komórki wyścielające przewód pokarmowy. W eksperymentach dr Windmuellera nie udało się utrzymać w hodowli laboratoryjnej tkanki jelit bez dokarmiania jej glutamina (roztwory glukozy okazały się niewystarczające!).
Glutamina jest konieczna także do zachowania prawidłowego działania wydzielniczego trzustki.
Obecnie trwają badania nad wykorzystywaniem glutaminy jako potencjalnego środka leczącego biegunki u dzieci. Zdolności glutaminy do wiązania wody i nawodnienia tkanek przydają się tutaj wyjątkowo.
Japońscy naukowcy odkryli, ze glutamina jest wyjątkowo efektywnym składnikiem, który może być wykorzystywany w celu gojenia uszkodzeń śluzówki żołądka i jelit.
Wywoływali w badaniach wrzody żołądka u zwierząt przez podawanie im większych dawek aspiryny. W drugiej grupie, która dodatkowo otrzymała glutaminę nie doszło do powstania wrzodów.
W innym badaniu potwierdzili, ze z udziałem glutaminy wrzody żołądka goja się znacznie szybciej. Glutamina jest obecnie najpopularniejszym lekiem na wrzody stosowanym w Azji.
Kolejne badanie: 1,6 g glutaminy dziennie wyleczyło w 92% wrzody przewodu pokarmowego w 4 tygodnie!!!
Glutaminę uznaje się za najważniejszy składnik dla jelit; reperuje "zespół dziurawego jelita", a u osób z zespołem jelita nadwrażliwego po 2 tygodniach stosowania glutaminy większość pacjentów nie miała biegunki i dolegliwości bólowe zniknęły!!!.
Osobom z chorobą Crohn'a podaje się glutaminę; wielu z tych pacjentów jest w stanie powrócić później do normalnej diety.
W Klinice Mayo w Minnesocie podczas badania klinicznego na grupie pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita zauważono większą ich skłonność do infekcji, nie poddających się leczeniu antybiotykiem. W grupie, która otrzymała glutaminę zaobserwowano zmniejszenie skłonności do infekcji, nie było następnie potrzeby wprowadzania długich terapii antybiotykowych.Mam nadzieje, że trochę pomogłem