przez Bonsai » 6 mar 2015, o 16:26
Ta lista produktów raczej nie jest pełna, ale na dobry początek dobre i to.
Pełna lista tutaj po angielsku: http://www.ibsdiets.org/fodmap-diet/fodmap-food-list/
warzywa
Ziemniak, Pomidor (unikać cherry), Ogórek, Papryka Zielona, Papryka czerwona, Marchew, Cukinia (1/4 szklanki), Bakłażan, Groch, Dynia, Oliwki, Sałata, Rzodkiew, Kukurydza słodka (niewielkie ilości), Szczypiorek, Kiełki fasoli, Brokuły (małe porcje), kapusta, seler (mniej niż 5 cm łodygi), imbir, jarmuż, pietruszka, szpinak baby,rzepa
owoce
banany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, jagody, truskawki, żurawina, papaja
mleko i produkty mleczne
masło, ser brie, ser camembert, ser cheedar, feta, mozzarella, szwajcarski, jajka, tofu
źródło białka
kurczak, wołowina, wieprzowina, indyk, wędliny bezglutenowe, tuńczyk, łosoś, dorsz, pstrąg, krewetka jagnięcina
pieczywo i produkty zbożowe
pieczywo bezglutenowe, płatki ryżowe, makaron bezglutenowy, makaron ryżowy, ryż biały, brązowy, płatki owsiane, migdały max 15, amarant, kokos, orzechy laskowe, proso, owies, prażona kukurydza, chipsy, tortilla chips (bezglutenowe)
orzechy i nasiona
orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzeszki piniowe, orzechy makadamia, ziarna sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika (wszystkie powyższe w ilości 1 małej garści)
przyprawy
sos rybny, musztarda, oliwa z oliwek, pesto - mniej niż łyżka, masło orzechowe, sos sojowy, sos słodko-kwaśny, ocet balsamiczny
Jak by co mam aplikację FODMAP Monash University - więc jeżeli ktoś by miał wątpliwości odnośnie jakiegoś produktu, czy można jeść czy nie można, niech pisze, sprawdzę.
Ostatnio edytowano 6 mar 2015, o 16:37 przez Bonsai, łącznie edytowano 1 raz