przez fiona » 12 sty 2015, o 17:42
Jeżeli chodzi o mąki to: kukurydziana, gryczana, ryżowa, amarantusowa, ziemniaczana, kokosowa, migdalowa. Aczkolwiek głównie bazę stanowi mąka kukurydziana i ziemniaczana. Gdzieś czytalam, ze jest odmiana maki owsianej bezglutenowej, aczkolwiek osoby z celiakia nie moga jej używać.
Wiadomo kasze i makarony bezglutenowe, mozna zdobyć w biedrze za w miarę rozsądna cenę.
Zamiast mleka stosuje mleko sojowe bądź ryzowe, czasami kokosowe. Mam nietolerancje produktow mlecznych. Chociaz mleko kokosowe nie jest polecane w diecie fodmap.
Mięso i ryby bez ograniczeń, byle nie smażone. Jajek nie mogę za czesto.
Da sie na tym przezyc, pierwsze dni są straszne ponieważ za bardzo nie wiadomo co mozna zjesc. Kupny chleb smakuje jak troty.
Przy tej diecie raczej samodzielnie nalezy wszystko przygotowywać i eksperymentować co smakuje a co nie.