przez Etia » 18 mar 2013, o 10:37
Chciałabym abyśmy w tym wątku pisali o produktach które niby nie są podejrzane a tak na prawdę wywołują nieciekawe dolegliwości, może dzięki naszym zapiskom ktoś odkryje u siebie problematyczne produkty..
1. Laktoza - Ja niestety dopiero niedawno zdałam sobie sprawę że mam nietolerancję laktozy. Do tej pory jogurty jadłam ale w dość małych ilościach, kilka dni temu zjadłam jednak około południa kilka jogurtów bo miałam na nie straszną ochotę - po godzinie zaczął się istny koncert w żołądku, przelewanie, burczenie a po kilku godzinach wzdęcie plus spore ilości gazów...
2. Ryby w puszce - Ostatnio zauważyłam że gdy zjem mięso (np pierś z kurczaka w bułce tartej) na pusty żołądek jest ok. Natomiast po zjedzeniu ryby z puszki - totalna tragedia, ja nie wiem co takiego jest w tym skladzie ale ile razy jej nie zjadłam zawsze ogromne gazy i w dodatku o nieprzyjemnym zapachu. ;/
to przykładowy skład:
Filety z makreli (50%), sos pomidorowy (woda, koncentrat pomidorowy, cukier, musztarda (zawiera gorczycę), zagęstniki: acetylowany adypinian dyskrobiowy i guma guar, olej roślinnny, sól, mąka pszenna, mieszanka przypraw, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
w tej co ja jadałam (opakowanie wyrzuciłam był jeszcze chyba benzoesan albo glutaminian sodu) i na pewno skrobia modyfikowana.
Czytałam ostatnio wątek o E261 i postanowiłam zrezygnować ze wszystkiego co zawiera ten i podobne składniki (jak się okazuje nie tylko vegeta czy zupki w proszku które od zawsze omijałam dalekim łukiem...)
3. Syrop Pini - za nic w świecie nie rozumiem dlaczego tak źle na mnie działa... Sklad: Wyciąg sosnowy płynny) (1 : 1) (Nalewka z owocu kopru włoskiego) (4,5-5 : 1) 1,0 g
(Fosforan kodeiny półwodny) 0,05 g
Sacharoza, woda oczyszczona, etanol, mleczan wapnia, kwas fosforowy.
A wam co nie sluży?
Zarzucę jeszcze linkiem z listą (podejrzewam że tylko niektórych) produktów z GMO - o czym ja wcześniej nie miałam pojęcia:
http://humusxxl.wordpress.com/2009/11/28/gmo-genetycznie-modyfikowane/
oraz
http://polska-wolna-od-gmo.org/doc/czy_wiesz_co_jesz_zakupy_be.pdf