miałam robioną rok temu gastroskopie i owianą tak złą sławą KOLONOSKOPIĘ.
wszystko byłoby dobrze gdybym nie zaczęła czytać głupot, które ludzie wypisują w internecie- bałam się jakbym conajmniej szła na scięcie głowy:)
dla mnie gorsze od badania były przygotowania dzień wcześniej, picie środka przeczyszczającego nie pozwalało na odejście od toalety dalej niż kilka metrów- i tak cały dzień i noc.
zaczęło się od wytłumaczenia przez lekarza na czym będzie badanie polegało, potem został podaby zastrzyk na rozlużnienie układu nerwowego.
samo badanie nie trwa długo ale jest po prostu nieprzyjemne. boleć nie boli, jedynie w momencie kiedy endoskop (tak to się chyba fachowo nazywa) przechodzi przez "zakręty" jelita, czuje się wtedy dosyć mocny nacisk, ale da się znieść bez problemu.
a jak się skupi uwagę na monitorze i na tym jak lekarz opisuje to co widzi zapomina się o tym niekomfortowym uczuciu.
tak naprawdę jak jest dobry lekarz,to przeprowadzi badanie tak szybko i sprawnie że po wszystkim można wyjść z gabinetu z usmiechem na twarzy i spokojnie odetchnąć.
dlatego też jeżeli macie skierowanie na KOLONOSKOPIĘ nie zastanawiajcie się tylko spokojnie idzcie na badanie, które tak naprawdę może uratować wam życie...